بهداشت مواد غذایی
نگهداری غذا در یخچال
-
در جه سرمای یخچال را هر از گاه کنترل کنید تا همواره بین صفر تا چهار درجه باشد.
-
از قرار دادن مواد غذایی گرم و بیش از حد ظرفیت در داخل یخچال خودداری نمائید.
-
قبل از گذاشتن سبزی در یخچال آن را بشویید.
-
میوهجات و مواد غذای کپک زده موجب آلودگی یخچال میشود لذا در صورت مشاهده آنها را خارج نموده و یخچال آلوده را ضدعفونی نمایید.
-
روی غذای خام و نپخته را بپوشانید یا آنها را بستهبندی و در قسمت پایین مواد غذایی پخته شده را نگهداری نمایید.
-
یخچال و فریزر را نزدیک اجاق گاز یا منبع حرارتی دیگر قرار ندهید.
-
باز ماندن درب یخچال برای مدت طولانی و خرابی لاستیک دور درب یخچال در افزایش دما مؤثر است.
-
تمیز کردن مرتب کف و سطوح داخلی یخچال با دستمال تمیز و محلول رقیق جوش شیرین توصیه میشود.
-
مقدار دفعات خرید در کنار هم نگهداری نمایید و در کوتاهترین زمان ممکن به یخچال منتقل نمایید.
شیر و فرآوردههای لبنی
-
شیر پاستوریزه را حتماً در داخل یخچال بین صفر تا چهار درجه به مدت حداکثر 48 ساعت نگهداری نمائید.
-
از نگهداری و خرید شیر پاستوریزه در خارج از یخچال خودداری نمایید.
-
چنانچه شیر پاستوریزه بیش از 48 ساعت در یخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود قبل از مصرف آن را حداقل به مدت 10 دقیقه بجوشانید.
-
از مصرف خامه و کره غیر پاستوریزه خودداری نمائید.
-
از مصرف پنیر محلی بپرهیزید.
-
بستنی رنگی باید از میوه و یا شربت آن و کاکائو و رنگ طبیعی تهیه شود.
-
از خرید و مصرف دوغ فلهای خودداری نمائید.
-
از مصرف کشک مایع که دارای علائم کپکزدگی و بوی نامطبوع میباشد خودداری نمائید.
-
کشک مایع پاستوریزه را قبل از مصرف 10 تا 20 دقیقه بجوشانید.
-
توصیه میشود از پنیر بستهبندی با برچسب دارای مجوزهای بهداشتی استفاده شود.
-
کسانی که با مصرف شیر دچار اختلال گوارشی میشوند باید شیر را سرد، به مقدار کم و به دفعات بنوشند و یا بجای شیر از ماست و پنیر استفاده نمایند.
-
هیچ سفرهای بدون فرآوردههای لبنی کامل نیست.
-
45 گرم پنیر معادل یک لیوان شیر است.
فرآوردههای گوشتی
-
از خرید کالباسهایی که تغییر رنگ داده خودداری نمایید.
-
از خرید همبرگر و کباب لقمه غیر منجمد خودداری به عمل آورید.
-
از خرید سوسیسهایی که تاریخ تولید و انقضاء ندارد خودداری نمایید.
-
کالباس و سوسیس را در قسمتهای بالای یخچال نگهداری نمایید.
-
از نگهداری سوسیس و کالباس به مدت بیش از 36 ساعت در یخچال خودداری نمایید.
-
سوسیس را میتوان جهت نگهداری بیشتر در داخل فریزر منجمد نمود.
-
از خرید سوسیس و کالباسهایی که پوشش آنها پارگی دارد خودداری به عمل آورید.
-
از خوردن سوسیس و کالباس به صورت مداوم خودداری نمائید.
توصیه لازم در مورد گوشت، مرغ، ماهی
|
-
گوشت مورد مصرف پس از خرید باید به خوبی شسته شود.
-
حتیالمقدور از خرید گوشت چرخ کرده و آماده خودداری نمائید.
-
جهت نگهداری گوشت مورد مصرف برای دو تا سه روز از بالاترین قسمت داخل یخچال استفاده نمائید.
-
از خرید گوشت ذبح شده در خارج از کشتارگاههای مجاز خودداری نمایید.
-
ماهی تازه میبایست دارای فلس درخشنده و محکم به بدن چسبیده، چشم برجسته و شفاف و آبششهای قرمز رنگ بوده و بوی نامطبوع نداشته باشد.
-
گوشت مرغ فاسد، تیره، پرخون یا کبود است.
-
از مصرف مرغهایی که دچار لاغری شدید هستند خودداری نمایید.
توصیه لازم در مورد روغن
|
-
از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن مایع خودداری نمائید.
-
از مصرف مجدد روغنی که چندین بار حرارت دیده جداً خودداری نمائید.
-
روغن باید در محل خنک و دور از نور و هوا و در ظرف در بسته نگهداری شود.
-
به هنگام طبخ با روغن از حرارت کم استفاده نمائید.
-
از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی جهت سرخ کردن استفاده شود.
-
مصرف خوراکهای سرخ کردنی را به حداقل برسانید.
« معرفی اداره نظارت بر مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی»
اداره نظارت بر مواد غذایی یکی از ادارات تابعه مدیریت دارو و غذا و زیر مجموعه معاونت درمان و داروی دانشگاه علومپزشکی میباشد که شامل رئیس اداره و گروه کارشناسان مواد غذایی و بهداشتی میباشد.
پارهای از فعالیتهای اداره نظارت بر مواد غذایی آرایشی بهداشتی:
1ـ نظارت مستمر بر فعالیت مراکز تولید و بستهبندی مواد غذایی و بهداشتی استان، سردخانهها و انبارهای نگهداری مواد غذایی
2ـ نظارت بر اجرای قانون و ضوابط فنی و بهداشتی مواد غذایی و معرفی متخلفین به مراجع ذیصلاح
3ـ رسیدگی به شکایات مردمی در مورد مواد غذایی، بهداشتی آرایشی
4ـ رسیدگی به مدارک واحدهای مواد غذایی و آشامیدنی در مرحله اخذ پروانههای تاسیس، بهره برداری مسئول فنی و ساخت و ارسال اداره نظارت بر مواد غذایی جهت صدور پروانهها
5ـ ترخیص مواد غذایی از گمرک و مکاتبه با اموال تملیکی و گمرکات در رابطه با کالاهای قاچاق و تعیین تکلیف نهائی
6ـ نظارت بر صادرات کالا و صدور گواهی بهداشت
7ـ رسیدگی به شکایات مردمی در مورد مواد غذایی بهداشتی آرایشی
8 ـ بازرسی از بخش بیمارستانهای دولتی و خصوصی
9ـ آموزش مسئولین فنی از کارخانجات از طریق برگزاری دورههای آموزشی
خرید و مصرف کنسرو
|
-
از مصرف کنسرو و کمپوت باد کرده و زنگ زده خودداری نمائید.
-
از خرید کنسروهایی که فاقد شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، تاریخ تولید و انقضاء باشند خودداری نمائید.
-
از مصرف کنسروهایی که تغییر رنگ، طعم و بو دادهاند خودداری نمائید.
-
از نگهداری قوطی کنسرو در یخچال و محیطهای مرطوب خودداری نمائید.
-
غذاهای کنسرو شده را قبل از مصرف 20 دقیقه بجوشانید.
نان و نمک
-
بهتر است جهت نگهداری نان در طولانی مدت (بیش از 48 ساعت) آن را در فریزر نگهداری نمایید.
-
نانهای ضایعاتی را حتیالامکان در گوشهای دور از آشپزخانه و مواد غذایی مورد مصرف را در محلی خشک نگهداری کنید.
-
از تحویل نانهای کپک زده به افراد دورهگرد خودداری نمائید.
-
نان کپک زده موجب بیمار شدن دام و طیور و آلوده شدن شیر و گوشت آنها و نهایتاً بیمار شدن انسان میگردد.
-
چنانچه نان پس از تولید در زمان مناسب بسته بندی شود بیات شدن آن به تاخیر میافتد.
-
از خرید آردهای سوخاری فاقد مشخصات و فلهای خودداری شود.
-
توصیه میشود نکمهای یددار را که در کیسههای مات بستهبندی شده است خریداری نمائید.
-
مصرف نمک را در موارد غذایی به حداقل برسانید.
-
نمک یددار را می بایست در آخرین لحظات پخت به غذا اضافه نمود.